2014. nov 09.

Görög hétköznapok

írta: ZsuzsannaLily
Görög hétköznapok

Nyitott szemmel járd a világot

Filoxenia...

Zeusz, az álruhás vendég

A vendégszeretetet máig jelölő ősi szó -filoxenia- valójában oximoron, azaz két ellentétes értelmű elem összetétele, amelyben a filia "barátságot", a xenosz pedig egyszerre jelenti az "idegent " és a vendéget is. Zeusz szeretett inkognítóban utazgatni, mert így könnyebben el tudta csábítani a halandó asszonyokat és leányokat. Az általa meghirdetett vendégbarátság intézménye tehát leginkább neki kedvezett. A xenoszt, mondta, fejedelmi fogadtatásban kell részesíteni, hiszen ki tudja, ki az idegen, talán ő maga, az istenek atyja.

DSC01242.JPG

A modern turistadömping ellenére a vendégszeretet ősi erénye tovább él. Mi több, épp ez az a tulajdonság, amely a görögök hite szerint megkülönbözteti őket más népektől.

Ha kávéra hivatalosak, a ház asszonya tálcán hozza a konyhájából az apró csészébe töltött kávét, egy tányér sütemény és egy pohár víz kíséretében.

Ugyanez a helyzet, ha turistaként lépünk görög földre. Thesszalonikiben járva egyszerre találkozhatunk a görög hagyományokkal és a modern idők csodáival. Azonnal érezhetjük az "élj a mának" életérzést, hiszen a görögök órákig képesek a kávéházakban ücsörögni, beszélgetni. Görögországban a sziesztának történelmi hagyományai vannak. A helyi munkavállalók ebédidőben leteszik a lantot, hogy aztán 1-2 óra múlva újult erővel folytathassák a munkanapot.

Ókori piac-Thesszaloniki

DSC01031.JPG

 

 Bármelyik étterembe, vagy kávézóba látogatunk el, a görögöknél nem elvárás a borravaló.Sőt! Meglepődnek, ha adunk. Mosolygós kiszolgálók fogadnak minket, akik nem rejtőznek a kedves vendéglátós álarca mögé, hanem valóban örülnek, hogy jöttünk és nem felejtenek el bennünket. Ha adott esetben kávét rendelünk, hoznak mellé egy tányér süteményt és egy palack helyi ásványvizet. Paralian még jégkrémet is kapunk a megrendelt ételünk elfogyasztása után.

Magyarországon mit tapasztal az ember? Legtöbbször azt, hogy udvariatlan a kiszolgálás és nem elvárás,hanem még fel is számolják az amúgy is drága ételek mellé a borravalót. Szóval ha akarsz, ha nem , adnod kell!

Görögország, a végletek országa

Azok a romantikusok, akik a tájban vélik feltalálni egy nép lelkét, azt vallják, hogy ezek a hegyek-völgyek mélyrehatóan meghatározták a görög jellemet.

A szigeteken és a partvidéken sok város nem a kikötőhöz tömörül, hanem magasan a hegygerincen trónol, ha lehet teljesen rejtve az idegen tekintetek elől. Ez az építkezési forma a kalózveszély miatt alakult ki.

Minden dolgok mértéke az ember.

Athénnak azonban nem csak szíve, hanem lelke is van, s bízvást állíthatjuk, hogy bizonyos utcái, így az Athinasz a húspiac környékén vagy a Plaka egy forró nyári éjszakán, különös hangulatot áraszt. A legvonzóbbá azonban lakóinak vérmérséklete teszi a várost. Ők aztán nem haboznak kimutatni érzéseiket. Furcsán hadonászó, hol vérforralóan nyers, hol hihetetlenül nyájas, vitatkozó, nevetgélő athéniaknál nincs megkapóbb látvány.

Herodes Atticus színháza

DSC01274_1.JPG

Leszögezhetjük bátran; Görögországban ritka látvány a búslakodó, magába forduló arc és nem számít, mi lesz holnap. Egy görög embernek, ha mindössze csak 1 euro-ja van, elmegy egy kávézóba, hogy jól érezze magát.

Itt mindenkinek csak az a fontos, hogy jól érezze magát. A görög életérzést még mindig a rendíthetetlen boldogsággal azonosítják. Válság ide, vagy oda: mi mulatunk! A filoxeniában benne van minden egyes görög lelke. Nem udvariasságból, vagy anyagi haszon miatt vendégszeretők!

Miért is aggódják halálra magukat? Hiszen egy gyönyörű tenger és ország az övéké, ahol rengeteg a napsütés. A mediterrán éghajlat feltölti energiával az embert.

A turizmus az egyetlen még meglévő ágazat, amely kifogástalanul működik a válság alatt is. A modern világ beköszönte előtt a szigetlakók kalózkodással, hajóépítéssel, szivacshalászattal és kereskedelemmel keresték kenyerüket. Mindez a múlt századig a mediterrán világ legirigyeltebb szegleteivé tette a szigeteket.

Örülnek, ha megmutathatják a hozzájuk érkezőknek szülőföldjüket, ami nemcsak szépségéről, hanem történelmi múltjáról is híres. A táj festőisége a talajviszonyok egyenetlenségén múlik.

Fakultatív programajánló

  • Thessaloniki (ajánlott igénybe venni a helyi városnéző buszt, ha szűkös az időnk)
  • Meteorák, avagy levegőben lebegő kolostorokDSC01073.JPG
  • Skiathos
  • Athén
  • Olymposz hegye
  • Edessa, Pozar
  • Waterland

Skiathos-A zöldellő sziget és lagúnája

DSC01170_1.JPG

 Villa Sunny; napos villa egy napos tengerpartonDSC01036.JPG

Könnyű beleszeretni Görögországba, hisz szépsége önmagáért beszél. Aki ide egyszer eljött, azt újra meg újra visszahúzza a szíve, meg a reggel csöndjében csillámló, tükörsima Égei-tenger, a Menta teraszon elszürcsölgetett epres shake, vagy este az ezüstös olajfaligetekben felhallatszó tücsökzene.

Források: saját élmények alapján valamint

köszönet:Solymosy Timinek (idegenvezető) és a Nyitott szemmel útikalauznak

Képek: szerző fotói

Szólj hozzá

Görögország Athén Paralia Nyaralás Meteora Turizmus Tengerpart Válság Menta terasz Villa Sunny